FREDERIKSBERG VINHANDEL
  • Om vinhandlen
  • Sortiment
    • Frankrig >
      • Château La Grave Figeac (Bordeaux)
      • Chateau Saint Estéve d'Uchaux (Rhone)
      • Fontavin (Rhone)
      • Moulin de la Gardette (Gigondas)
      • Montirius (Rhone)
      • Christophe Lefèvre (Champagne)
    • Spanien >
      • Hvad er Cava
      • Jaume GirÓ y GirÓ
      • Hvad er Rioja
      • Bodegas Baigorri
      • MacRobert & Canals
      • Castillo de Mendoza
      • Sherry fra Jerez
      • Bodegas Baron
      • Sacristia AB (Antonio Barbadillo)
    • Tyskland >
      • Bernhard Huber
      • J.Neus
      • Hanewald-Schwerdt
      • Weingut Jülg Pfalz
      • Weingut Reverchon
    • Italien >
      • Hvad er Toscana
      • Le Berne
      • Castello Ripa d'Orcoa
      • Fontanelle
      • Uccelliera
      • Sante Marie di Vignoni.
      • Sasso di sole
      • Il Coco
      • Hvad er Piemonte
      • Baccá
      • Tenuta Giustini
      • Azienda Agrícola D´Ancona
    • Østrig >
      • Maria og Andreas Harm
      • Birgit Braunstein
  • Kurser og smagninger
  • Vores Blog
  • Nyhedsbrev
  • Kontakt,
  • Referencer
    • Restauranter
    • Virksomheder & Institutioner
  • Hvad er Sicilien og Etna

December 14th, 2022

12/14/2022

0 Comments

 

Galicien
​

Picture
Galicien er et land der kan være svært at forstå. Det er på den ene side helt anderledes end det vi normalt forbinder med den Iberiske halvø, og på den anden side er det selve inkarnationen af den katolske orden i Spanien. Legenden fortæller at 2 disciple af  Santiago el Mayor (jacob den ældre)  skibede ud  i en lille båd med apostlens jordiske rester fra Judæa (Israel). Alene ved hjælp af vinden. havets understrøm, og så selvfølgelig selve Santiagos ånd, krydsede de middelhavet, rejste igennem Gibraltarstrædet for at ende i byen Padrón der ligger 30 kilometer fra Byen Santiago de Compostela.Overalt føler man sig i kontakt med den kristne energi fra selve Camino de Santiago. Tusindvis af Pelegrinos har valgt at vandre på Caminoen. Et utal af klostre der vidner om munke og nonners konstante tilstedeværelse igennem århundreder, byder dem velkommen på deres færd, ligemeget hvor man færdes. Det er et område for selvransagelse og sjælekontakt, hvor al overflødighed er skåret væk.
Hvis vi forholder os til moderne Galicien og vinen, er det af nyere dato at området har bevist at det er en af Europas mest spændende og mest spirituelle vinregioner.
Vinområderne hedder: Ribeiro, Valdeoras, Monterei, Ribera Sacra og Rias Baixas hvor de 2 sidste er de mest prominente

Galicien er et råt og meget spektakulært landskab. I Rias Baixas er det havet og de store fjorde (Rias) der hugger sig ind i skarpe rå og utilgængelige klipper der er altdominerende. De er igennem millioner af år er blevet formet af tidevandet og bliver længere inde i landet afløst af floderne, der skærer sig igennem bjerglandskabet. Det er her Ribera Sacra begynder. 
I Rias Baixas blæser Atlanterhavets store pumpe regn ind over landskabet og farver det grønt og fugtigt. Vinmarkerne med de høje pergolaers grønne tuneller der giver passage til vestenvinden. Saltkrystaller fra havet, flyver på vinden og sætter sig fast på vinens skind.
Jordbunden består ofte af sand og ”Xabre” der er de-komposteret granit hvilket giver et særegent elegant mineralsk udtryk i vinene
Længere inde i landet ligger den så, katedralen der er målet for tusindvis alle de peligrinos der har taget caminoen igennem Rioja, Asturien og Bierzo for at nå deres mål i Santiago de Compestella. Det er denne by og kirken der gør dette nordligste hjørne af Spanien til den mest hellige plet på hele den iberiske halvø. Det var cisterciensermunke der vandrede på caminoen fra byen Citeaux i Bourgogne der lærte galicerne at dyrke vin.
I vores dages Galicien er det druesorten Albariño der har vundet hele vinverdenens opmærksomhed, og vi er mange der tror at blandt andet klimaforandringerne vil bevirke at vi i de kommende år vil møde hvide vine i absolut verdensklasse på denne drue, fra denne region. 
I Rias Baixas har det altid mest været havet og fiskeriet der har domineret, og det er det til dels stadig. Mænd har rejst på havet i måneder og kvinder har passet tingene på land på mindre husmandssteder. Derfor er store individuelle vinmarker som vi kender det fra andre vinområder, ikke tilstede i Rias Baixas. 
Netop de hundredevis af små parceller og deres manglende individuelle ydeevne er nøglen til at forstå hvorfor Albariño først nu viser sig frem for andre end de lokale og for alvor bryder frem i lyset, hvor den har fanget det inernationale publikums interesse. 
Eventyret startede for alvor da pionerer i slutningen af 1980’erne ville gøre druen til et nationalt anliggende. Spanien manglede en frisk hvidvin til de fisk og skaldyr der fortæres overalt. Missionen lykkedes og snart måtte man opkøbe druer fra et meget stort antal af små parceller for at opnå nok saft til at kunne starte en egentlig kommerciel produktion.
Den eneste måde at vinificere på, var at lave en standard for albariño hvor personligheden ikke var baseret på terroir, men i stedet på friskheden og syren.
Denne metode giver godt nok vinene et glimt af deres citrusprægede udtryk, men også kun et glimt. Metoden fremviser slet ikke druens egentlige potentiale, men på trods af dette fremstilles langt de fleste på denne måde, mest for at svare på den store efterspørgsel.
Siden den spæde start er det nemlig gået sådan at Albariños popularitet steget til uanede højder. De helt store spillere er rykket ind i landskabet og køber ivrigt op af mindre vinmarker der bliver sammenlagt til større “Plots”. Der bliver eksperimenteret med forskellige gæringsprocesser på kulturgær hvilket har givet “ mainstream-albariñoen ” et aromatisk udtryk fyldt med blandt andet tropiske noter, men men men – Det er jo slet ikke sådan en autentisk Albariño skal smage, det er ikke på den måde den folder sig ud. 
Den autentiske Albariño skal stadig fremvise den umiskendelige syrekant af citron og pomelo. Med tiden skal den også byde på lag af kompleks mineralitet, moden pære, gule æbler og mango samtidig med at den ruller et komplekst blomstertæppe ud, der blander sig med saltkrystallerne og decideret orangeskal og mandarin.
En sådan Vin er som skabt til at lagre i mange år, og kan godt fremstå en smule kantet lige når den kommer til verden. Senere vil denne kant transformerer sig til alle de nuancer der bidrager til vinens kompleksitet som den vokser med alderen. En voksen Albariño er en hvidvin i verdensklasse, og det er kun Albariños med dette potentiale vi sælger i Frederiksberg Vinhandel.

Nu er Galicien jo meget mere end Albariño der sammen med den sjældne røde Caiño tinto dyrkes i Rias Baixas. I Ribera Sacra er det den smukke druesort Mencía der overtager scenen. Vinmarkerne optræder i et næsten ubeskriveligt smukt scenarium som de slanger sig ned af de ufremkommelige bjergsider ned mod floderne Miño og Sil. Her danser Mencía-druen så, og her bliver der lavet saftige mineralske vine der fremviser den ypperste elegance i en sky af røde bær og krydderurter som de primære ledetråde.
Mange mennesker forbinder nok spanske vine med de store røde der fremstilles langs floden Duero. Disse vine kommer til verden i et tørt landskab præget af varme og sol. Dette giver tyngde og høje alkoholprocenter. Det er stadig de færreste der for alvor har opdaget Ribera Sacras elegante rødvine der kommer til verden i et køligere atlanterhavsklima. På deres egen måde udtrykker de dyder som man kender i vinene fra det nordlige Italien, Etna, Bourgogne, Champagne og Loire. Hvis man er glad for denne type vin, må man bestemt unde sig selv at gå i dybden med Galiciens smukke og spirituelle vinlandskab. 
0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    Morten Wulff
    Somellier og vinhandler

    Archives

    December 2022

    Categories

    All

    RSS Feed

​Frederiksberg Allé 25, 1820 Frederiksberg C, Danmark
​telefon: +45 30314233 email: info@frb-vinhandel.dk CVR: 27404480
Åbningstider: engros: mandag - onsdag 10-16
Åbningstider detail: torsdag: 12-18 fredag: 12 - 19 lørdag: 11 - 15

​
  • Om vinhandlen
  • Sortiment
    • Frankrig >
      • Château La Grave Figeac (Bordeaux)
      • Chateau Saint Estéve d'Uchaux (Rhone)
      • Fontavin (Rhone)
      • Moulin de la Gardette (Gigondas)
      • Montirius (Rhone)
      • Christophe Lefèvre (Champagne)
    • Spanien >
      • Hvad er Cava
      • Jaume GirÓ y GirÓ
      • Hvad er Rioja
      • Bodegas Baigorri
      • MacRobert & Canals
      • Castillo de Mendoza
      • Sherry fra Jerez
      • Bodegas Baron
      • Sacristia AB (Antonio Barbadillo)
    • Tyskland >
      • Bernhard Huber
      • J.Neus
      • Hanewald-Schwerdt
      • Weingut Jülg Pfalz
      • Weingut Reverchon
    • Italien >
      • Hvad er Toscana
      • Le Berne
      • Castello Ripa d'Orcoa
      • Fontanelle
      • Uccelliera
      • Sante Marie di Vignoni.
      • Sasso di sole
      • Il Coco
      • Hvad er Piemonte
      • Baccá
      • Tenuta Giustini
      • Azienda Agrícola D´Ancona
    • Østrig >
      • Maria og Andreas Harm
      • Birgit Braunstein
  • Kurser og smagninger
  • Vores Blog
  • Nyhedsbrev
  • Kontakt,
  • Referencer
    • Restauranter
    • Virksomheder & Institutioner
  • Hvad er Sicilien og Etna