Piemonte er et forundeligt sted. Meget sammensat egentlig. På den ene side huser regionen nogle af Italiens mest berømte og endda fornemme og dyre vine. Et vin-renomé af kaliber og prestige som Piemonte kun deler med Toscana. Men hvor Toscanas rigdom og succes er let at skue i både landskaber, kultur og arkitektur er Piemontes helt anderledes. En region der synes langt mere beskeden end den toscanske og en mentalitet lige så. Landskabet er smukt, men uprætentiøst, ikke-prangende. Mange har sammenlignet Piemonte / Toscana med Frankrig som en italiensk version af Bourgogne / Bordeaux. Det ene område præget af bondekultur og middelmådige smålandbrug. Det andet prægtigt og velhavende, præget af velstand, slotte og udadvendt mentalitet. Men begge lige feterede og verdensberømte for deres vine. Piemonte berømt for sine vine, især kendt er Barolo, Barbaresco og de sødmefulde og boblende Moscato d’Asti. Kongernes vin og vinenes konge Barolo er den af de piemontesiske DOCG-vine der render med al stjernestøvet og al verdens næsegrus beundring. Det er også generelt den dyreste, af de regionale vine. Identiteten til Barolo skal findes i Piemontes kronjuvel af egen og regional druesort nebbiolo. Barolo-vinene betragtes som nogen af de mest længelevende i verden og nebbiolo som en af, hvis ikke verdens vidundere, så som en af verdens mest komplekse druesorter. Og kære nebbiolo; er du en kvinde eller en mand? Er du æterisk og flygtig som en sommerfugl eller er du dyb og dyster som mørket selv? Nebbiolo er i stand til lidt af hvert. Til at give feminin klassisk streng skønhed og maskulin brutal power. Nebbiolo er alt andet end banal og bliver ofte karakteriseret som noget der på en og samme tid minder om både tjære og de lifligste røde roser. Barolo-vinene må kalde sig Barolo, når de er produceret i zonen under Barolo kommune, så egentlig er Barolo et stednavn og sågar navnet på den lille by Barolo. Vest for Barolo ligger Barbaresco, som lægger navn til den næst mest ansete Piemonte-vin. Det er per lov og definition også nebbiolo-druen der anvendes til Barbaresco, men lovkravene er forskellige de to kommuner i mellem, og derfor taler om også om to lidt forskellige stilarter af nebbiolo, Barbaresco-vinene generelt som de mere lette og unge. Piemonte er bemærkelsesværdig uberørt af influens og beplantning af franske druesorter, som er ret almindelig i mange øvrige italienske vinregioner, ikke mindst hos ”konkurrenten” Toscana. Måske hænger det sammen med den lidt konservative mentalitet, den isolerede beliggenhed i Alperne og en vis uvilje mod udefrakommende indblanding.
Selv om nebbiolo er den fornemmeste drue er der store og mange vine på Piemontes øvrige blå druesorter og næst i rækken er klart barbera. Barbera er en historisk og vigtig aktør for kendte piemontesiske vine, og endda den mest beplantede druesort. Den er lige så vigtig at forstå som nebbiolo, og var tidligere kendt bare som hverdagsvinen, sammenlignet med Barolo. Nebbiolo laver alvorlige, ofte lidt svært tilgængelige vine i, ikke mindst pga. druens naturligt høje garvesyre / tannin*, som kræver tid og tålmodighed både i flasken, vinkælderen og glasset. Hvor nebbiolo er rig på tannin er barbera markant på syre og frugt. Barbera kan, omvendt nebbiolo, nydes ganske ung, hvor den med sin mundrensende syre er et fremragende match med det piemontesiske køkken. For Piemonte er meget andet end gammel dyr vin. Tæt knyttet til det med de gode vine er en anden del af gastronomien, nemlig den hvide trøffel, som ikke findes så intens noget andet sted i verden, end her i de bløde bakker omkring byen Alba. En juvel for feinschmeckere til en uhørt kilopris, men den spises og nydes generøst hver dag i Piemonte, hvor den sætter sit umiskendelige smagspræg på risotto, på plin ( piemontesisk version af ravioli ) og oksekødet af den piemontesiske kvægrace fassone. Piemontes køkken er et decideret kød- og skovkøkken, man spiser rustikt og tungt i Piemonte og vinene med deres tanniske bid, høje syre, kirsebærbitter/sødme, umami, elegance og udholdenhed udgør en nærmest holistisk helhed med egnsretter og råvarer. Men i den helt anden ende af det gastronomiske barometer skal Nutella nævnes som formodentlig langt mere verdenskendt end både trøffel og Barolo. Fra Piemonte kender vi også Martini, Ferrari, FIAT og Juventus. Det gamle kongedømme Savoyen er Piemontes historie og Piemontes hovedstad, den fashionable og imponerende eksklusive storby Torino er alt andet end indadvendte bondemænd og –koner.
I øvrigt: Fra Piemonte kendes en del øvrige vine på lokale druer: De vigtigste blå er dolcetto og freisa, der laves gode hvidvine på druen arneis og moscato er en enorm spiller i den verdenskendte skumvin moscato d’asti.
Lovkrav Barolo: 100 % nebbiolo. Vinen må tidligst frigives efter 3 års lagring hvor af min. 12 måneder er på egetræsfade. For Barolo Riserva er kravet 5 års lagring.
Lovkrav Barbaresco: 100 % nebbiolo. Vinen må tidligst frigives efter 2 års lagring hvor af mindst 9 måneder er på egetræsfade. For Barbaresco Riserva er kravet 4 års lagring. Der tælles fra høståret.*